فیلترها در عکاسی منظره
فیلترها در عکاسی منظره ابزارهایی قدرتمند و حرفه ای هستند که تاثیر بسیاری بروی تقویت رنگ، کنتراست و افزایش کیفیت عکسها دارند. فیلترها کمک می کنند عکسهایی با داینامیک بهتر بگیرید.
فیلترها در عکاسی به ۲ بخش نرم افزاری و سخت افزاری تقسیم می شوند. هر کدام از این فیلترها نقش بهبود دهنده کیفیت و جذابیت عکس را هنگام عکاسی و بعد از آن ایفا می کنند.
پیشنهاد مقاله : ترکیب بندی در عکاسی (Composition)
فیلترهای سخت افزاری ادواتی هستند که هنگام عکاسی جلوی لنز نصب می شوند.
این فیلترها در انواع مختلفی موجود هستند و کمک می کنند در شرایط مختلف بتوانید عکسهایی با دامنه رنگی و نوری مناسب تر بگیرید. و یا گاهی تکنیک هایی را که در حالت عادی قابل اجرا نیست را اجرایی کنید.
فیلترهای نرم افزاری
اما فیلترهای نرم افزاری همانطور که پیداست توسط ابزارهای ویرایش کامپیوتری قابل استفاده هستند. این فیلترها که توسط شرکت های متعددی تولید شده اند تحت عنوان پلاگین شناخته می شوند. پلاگین ها کمک می کنند تغییراتی در جهت بهبود کیفیت نور، رنگ، جزئیات و گاهی تغییرات کلی در فضای عکس ایجاد کنید. البته استفاده نادرست و ناشیانه از فیلترهای نرم افزاری موجب تخریب عکسها می شود.
حالا که کارکرد ابزار فیلتر در دو بخش مشخص شد در ادامه به مبحث اصلی این مطلب که فیلترهای سخت افزاری هست می پردازم.
در این مطلب سعی کردم کاربردی ترین فیلترها در عکاسی منظره و موقعیت مناسب استفاده از آنها را بطور کامل توضیح دهم.
کاربرد فیلترها در عکاسی منظره
فیلترهای عکاسی منظره با کاربردهای مختلف و برندهای متنوع در اختیار عکاسان لنداسکیپ قرار دارد.
این فیلترها در شرایط مختلف باعث بهبود شرایط رنگ، نور، کنتراست و بطور کلی کیفیت عکس تان می شوند.
فیلترهای کاربردی در عکاسی لنداسکیپ
فیلترهای مختلفی را در عکاسی منظره می توانید استفاده کنید. انتخاب فیلتر باید متناسب با ایده ی عکس شما و کاربرد فیلتر باشد. این فیلترها بطور کلی به چند دسته تقسیم می شوند:
- فیلترهای ان دی ND
- فیلتر های پلاریزه Polarizing
- فیلترهای اصلاح رنگ
- فیلترهای دیفیوزر
- فیلترهای یووی
- فیلترهای مادون قرمز
- فیلترهای شبیه ساز مه
- فیلترهای رنگی
- فیلترهای ستاره ای
- فیلترهای عکاسی آسمان شب
بیشتر بخوانیم : برای عکاسی از منظره چه تجهیزات لازم داریم
فیلترهای ND در عکاسی منظره
واژه ی ND در فیلترهای عکاسی مخفف Neutral Density است و این فیلترها در عکاسی منظره از پرکاربردترین ابزارهای عکاسی هستند. وظیفه فیلترهای ND کاهش و تعدیل میزان نوری است که از لنز به سنسور دوربین می رسد.
حال بینیم اصلا چرا باید نور ورودی به لنز را کاهش دهیم؟
در عکاسی منظره با شرایط نوری مختلفی مواجه می شوید که نیازمند تنظیمات نورسنجی و اکسپوژ متفاوت است.
این موضوع در ساعت های میانی روز که شدت نور زیاد است اهمیت بیشتری دارد.
فیلتر ان دی نورهای شدید را تعدیل کرده، از اوراکسپوز شدن بخش های پر نور عکستان جلوگیری می کند.
فیلتر های ND بروی رنگهای عکس تاثیرگذار نیستند و تنها میزان نور ورودی به دوربین را کنترل می کنند.
اما کنترل نور تنها کاربرد فیلتر ان دی در عکاسی منظره نیست.
با استفاده از این فیلتر امکان عکاسی با نوردهی طولانی(لانگ اکسپوژ) از مناظر را پیدا می کنید.
بیشتر بدانیم : عکاسی از منظره زیر نور ماه
مهمترین کاربرد فیلترهای ان دی
ND یکی از فیلترها در عکاسی منظره است که در عکاسی مناظر آبشار و رودخانه و دریا تاثیر زیادی بروی جذابیت عکسها دارد.
فیلتر ان دی کمک می کند زمان نوردهی عکس را طولانی تر کنید. این موضوع باعث می شود آب های جاری در رودخانه و آبشار با فرمی نرم و ابریشمی ثبت شود که در عکاسی لنداسکیپ بسیار جذاب است.
انواع فیلتر های ND
- فیلترهای ان دی نرمال
- فیلترهای ان دی تدریجی سافت
- فیلترهای ان دی تدریجی هارد
- فیلترهای ان دی متغیر
فیلترهای ان دی نرمال
این ابزار معمول ترین فیلترها در عکاسی منظره هستند. فیلترهای ان دی استاندارد با درجات تیرگی ثابت مثلND2, ND4,ND8 و غیره تولید شده که به ترتیب ۲،۳ و ۱ استاپ نور را کاهش می دهند.
سطح این فیلترها تیرگی یکنواختی داشته و نور شدید را در تمام نقاط عکس کنترل و کاهش می دهد.
فیلترهای ان دی نرمال در ۲ مدل دایره ای و مربع موجود هستند. نوع دایره توسط بخش مانت رزوه ای به لنز متصل می شود و مدل مربع توسط هولدر به لنز اضافه می شود.
پیشنهاد مقاله : تجهیزات عکاسی از طبیعت
فیلترهای ان دی تدریجی سافت
فیلترهای ان دی تدریجی به فیلترهای گرادینت یا GND هم معروفند.
سطح این فیلتر ها شامل یک بخش تیره است که به تدریج بسمت دیگر تیرگی کمرنگ و محو می شود. در فیلترهای GND سافت تدریج تیرگی به روشنایی خیلی نرم اتفاق می افتد.
این فیلترها در عکاسی منظره مناسب فضاهای با افق کم کنتراست است. برای مثال عکاسی از مناظر کوهستانی همراه با آسمان خاکستری و ابرهای متراکم را در نظر بگیرید.
فیلترهای ان دی تدریجی هارد
این فیلتر ها هم دارای دو بخش تیره و روشن است.
اما نقطه تبدیل تیرگی به روشنی نرم اتفاق نمی افتد و مرز تیرگی و روشنایی به وضوح قابل تشخیص است.
از این نوع فیلتر برای عکاسی از مناظری که مرز زمین و آسمان متمایزی دارند مناسب است. برای مثال عکاسی از دریا هنگام طلوع و یا غروب آفتاب را در نظر بگیرید.
فیلترهای ان دی متغیر
فیلتر های ان دی متغیر را به ان دی چرخشی هم می شناسند.
این فیلترها عملکردی مشابه فیلترهای تدریجی هارد دارند. ان دی های متغیر از دو بخش که بروی هم قرار گرفته و به سمت چپ و راست می چرخد تشکیل شده. با چرخش بخش جلویی فیلتر میزان تیرگی فیلتر کم و زیاد می شود.
بیشترین کاربرد فیلترهای ان دی چرخشی در عکاسی از غروب و طلوع آفتاب است. زمانی که خورشید در افق قرار می گیرد و نور مورب اختلاف زیادی بین آسمان و زمین ایجاد می کند.
پیشنهاد مقاله : ساعت طلایی در عکاسی چیست؟
فیلتر های پلاریزه Polarizing
فیلترهای پلاریزه هم یکی از کاربردی ترین فیلترها در عکاسی منظره هستند. این فیلترها به لحاظ کنترل نور وجه تشابه با فیلترهای ان دی تدریجی دارند اما کاربردهای مهم دیگری هم دارند. مهمترین ویژگی فیلترهای پلاریزه افزایش کنتراست و اشباع رنگها است. این فیلترها بهترین ابزار برای برجسته کردن ابرها و افزایش غلظت آبی آسمان هستند.
کاربرد دیگر فیلترهای پلاریزه حذف رفلکس های براق از روی سطوح است. با استفاده از فیلترهای پلاریزه امکان حذف رفلکس های موجود بروی سطح آب دریاچه را پیدا می کنید. یا در عکاسی از مناظر شهرها می توانید رفلکس آسمان بروی شیشه های ساختمان ها را حذف یا با شدت بیشتری ثبت کنید.
فیلترهای پلاریزه در دو مدل خطی Linear Polarizer و مدور Circular Polarizer تولید شده اند. طبق تجربه شخصی خودم فیلترهای پلاریزه مدور مشکلات کمتری در عکاسی ایجاد می کنند.
فیلترها پلاریزه در کنار مزایا معایبی هم در عکاسی دارند. یکی از این معایب در عکاسی پانوراما از مناظر دیده می شود. وقتی از منظره ای با استفاده از فیلتر پلاریزه عکسهای متوالی تهیه کنید هنگام ترکیب این عکسها مشکل خواهید داشت. ایراد دیگر بعضی از فیلترهای پلاریزه مشکل فوکوس لنزها است. البته مشکل فوکوس بیشتر در فیلتر های پلاریزه کم کیفیت اتفاق می افتد.
بیشتر بخوانیم : نحوه استفاده از فیلتر در عکاسی منظره
فیلترهای رنگی
این مدل فیلترها در عکاسی منظره بیشترین کاربرد و تاثیر را دارند. فیلترهای رنگی به منظور افزایش اشباع یک رنگ در عکسهای منظره کاربرد دارند. استفاده از این فیلترها در مناظری که بالقوه دارای رنگ و نور خوبی هستند مناسب نیست و باعث اگزجره شدن رنگ مورد نظر می شود. اما معمولا در فضاهای ابری و مناظری که کمتر سوژه های رنگی وجود دارد تم رنگی خاصی به عکسها می دهد و ثبت تان جذابتر خواهد شد.
فیلترهای Fog ایجاد مه
فیلترهای Fog که در عکسها حالتی شبیه مه ایجاد می کنند هم ابزارهایی جذاب برای عکاسی منظره هستند. استفاده از این فیلترها باید در زمان و مکان مناسب استفاده شود تا نتایج ایده آل و واقعی ایجاد کنند. این فیلترها در عکاسی منظره باعث می شود پس زمینه شلوغ مناظر در فضای مه آلود دیده نشود و بتوانید عکسهایی مینیمال و خاص ثبت کنید. فیلترهای Fog نتایج عالی در عکاسی مناظر سیاه و سفید دارند.
فیلترهای مادون قرمز
این فیلترها ابزارهایی بسیار جذاب برای تهیه عکسهای سورئال و خارق العاده از مناظر هستند.
این فیلترها در عکاسی منظره تاثیرات متفاوتی بروی فضای رنگی عکسها دارد.
فیلترهای مادون قرمز نور مرئی را مسدود میکنند و حسگر یا فیلم دوربین تنها با طیف مادون قرمز نوردهی می شود. این موضوع باعث می شود عکسها با تم رنگی خاص و متفاوتی ثبت شود. استفاده از این فیلتر در مناظری که عناصر آسمان و درخت باشد بهترین نتایج را بهمراه دارد.
فیلترهای ستاره ای
یکی دیگر از فیلترها در عکاسی منظره فیلترهای ستاره ای هستند.
این فیلترها باعث می شوند منابع نوری نقطه ای در کادر به شکل ستاره در عکس ثبت شود.
این فیلترهای در موقعیت های مختلف کاربرد دارند اما بهترین نتایج مربوط به عکاسی از مناظر شهری است.
اگر در عکاسی از مناظر شهر در شب از این فیلتر استفاده کنید نورهای درخشان چراغ های شهری و ساختمان ها به شکل جالبی ستاره ای ثبت می شوند. این فیلترها در عکاسی مناظر آسمان شب هم کاربرد دارند و ستاره های پرنور را به شکل نورهای درخشان با فرم ستاره ثبت می کنند.
بیشتر بخوانیم : تفاوت و شباهت دوربین عکاسی و چشم
فیلترهای عکاسی آسمان شب
نوع دیگری از فیلترها هم بطور اختصاصی برای عکاسی از زیبایی های آسمان شب تولید شده است.
این فیلترها گستره فراوانی دارند و تعدادی از آنها شامل فیلتر IR، H Alfa، Diffuser، Solar، Planetary Filters، Narrow Band، Moon and Skyglow است. هر کدام از این فیلترها کاربرد اختصاصی خود را دارد که در آینده ی نزدیک در مورد آنها مطالب توضیحی به این مطلب اضافه می کنم.
اهمیت فیلترها در عکاسی حرفه ای از مناظر
فیلترهای سخت افزاری نقش مهمی در عکاسی حرفه ای دارند. این تجهیزات ابزارهایی اپتیکال هستند که تاثیرات مختلف و متفاوتی بروی عکسهای می گذارند. با استفاده از این ابزارها مشکلات نوری و رنگی بسیاری را هنگام عکاسی می توانید رفع کنید. فیلترها در عکاسی منظره کمک می کنند عکسهایی با دامنه رنگی و کنتراست بهتری تهیه کنید. شاید بتوان نتایج بعضی فیلترها را با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری ایجاد کرد اما مجبورید زمان بیشتری را برای ادیت عکسهایتان پشت سیستم کامپیوتر بگذارنید.
البته در اکثر مواقع نمی توان تاثیر فیلترها را با استفاده از تکنیک های کامپیوتری انجام داد. مثلا برای عکاسی از آبشار با استفاده از نوردهی طولانی حتما باید هنگام عکاسی از فیلتر ان دی استفاده کنید.
بیشتر بدانیم : كم كردن حجم عکس بدون افت كيفيت ( بخش اول )
سخن آخر
نکته مهم در استفاده از این تجهیزات اینست که حتما لازم است از فیلترهای با کیفیت استفاده کنید. همان مقدار که این تجهیزات در افزایش کیفیت و وضوح عکسها تاثیرگذار هستند، استفاده از برندهای نامرغوب فیلتر موجب افت کیفیت عکسها می شود.
- لنزوکم
- 1403-02-29
- 172 بازدید