تاثیر رنگها در عکاسی
رنگ ها در عکاسی چگونه بر احساس مخاطب تاثیر می گذارد؟ از نظر فنی رنگ می تواند پیچیدهباشد، اما از نظر هنری یکی از مهمترین بخش های یک عکس است که بر روی احساسات و علایق تاثیر متفاوتی نسبت به سایر عناصر عکاسی دارد. این مقاله مقدمه ای بر مفاهیم رنگ و روابط رنگ از جمله نحوه استفاده از آنها برای گرفتن بهترین عکسهای ممکن است. این مقاله میتونه خیلی راحت بهتون کمک کند که با رنگ ها در عکاسی آشنا شوید.
رنگ ها در عکاسی ؛ رنگ های گرم و سرد
رنگ ها را به طور کلی به دو دسته گرم و سرد تقسیم می کنند. سه رنگ گرم قرمز، نارجی و زرد هستند در حالیکه رنگ های سرد شامل سبز، آبی و بنفش می شوند. هر کدام از این دسته ها حالات خاص خود را دارند و اگر می خواهید عکس هایتان بهترین حالت را داشته باشد باید از خود بپرسید که کدامیک مناسب شماست.
رنگ های گرم انرژی بیشتری دارند و از احساسی قوی تر هستند. آنها خیلی زود توجه بیننده را به خود جلب می کنند. به طور کلی رنگ های گرم کمیاب تر از رنگ های سرد هستند، بنابراین عکسی که در آن کمی رنگ گرم دیدهشود می تواند برجسته باشد. به همین دلیل است که عکس های طلوع و غروب خورشید و همینطور رنگهای پاییزی بسیار محبوب هستند.
پیشنهاد مقاله : ساعت طلایی در عکاسی چیست؟
رنگ های سرد آرامتر و ملایم تر هستند. آنها در پس زمینه مات می شوند، به خصوص اگر رنگ گرمی در کنارشان وجود داشته باشد. به طور کلی رنگ های سرد جذب بالایی مانند رنگ های گرم ندارند و همیشه این نکته بد نیست. رنگ های گرم می توانند بیشتر از حد قدرتمند باشند، رنگ های سرد آرامش بخش هستند.
اکثریت طبیعت از رنگ های سرد ساختهشده، گرچه طلوع و غروب خورشید به رنگ منظره ای طلایی با پیش زمینه آبی است. در قسمت زیر به شش رنگ اصلی قرمز، نارنجی، زرد، سبز، ابی و بنفش و احساساتی که با هر کدام از آنها همراه است، می پردازیم.
بخاطر داشته باشید که احساسات بخش مهمی از یک عکس هستند و شما می توانید عکسی بگیرید که هیچ کدام از عواطف زیر را منتقل نکند و اینکار را با تغییر انتخاب ترکیب رنگ یا سوژه انجام دهید. اما افکت های زیر تفاوت ایجاد می کند.
بررسی عواطف هر رنگ در عکاسی
همانطور که می دانید هر رنگی احساسی خاص را به بیننده منتقل می کند. در ادامه به بررسی عواطف هر رنگ می پردازیم.
1. قرمز
قرمز به عنوان یکی از کمیاب ترین و قدرتمندترین رنگ های موجود در طبیعت اهمیت زیادی برای عکاسان دارد. با توجه به روابطی که رنگ قرمز با احساس شور و هیجان دارد، عجیب نیست که رنگ بسیار فعالی است. در بعضی عکس ها می تواند بسیار شدید باشد، وجود حتی مقدار کمی از این رنگ تاثیر زیادی خواهد داشت.
برای اینکه رنگ قرمز را در طبیعت پیدا کنید، به دنبال برگ های پاییز، صخره های سرخ در مناطقی مانند جنوب غربی آمریکا یا غروب خورشید باشید. در سایر سبک های عکاسی نیز مانند عکس از چهره توجه داشته باشید که هر رنگ قرمزی که سوژه می پوشد چشم را به خود جلب می کند البته این رنگ می تواند علاوه بر لباس هایش در آرایش صورتش نمودار باشد. در عکاسی حیات وحش، سوژه های قرمز مانند چشمان روشن یک قورباغه درختی یا قینچ در مقابل برف تاثیر شگرفی دارد.
بیشتر بخوانیم : مدیریت رنگ در عکاسی
2. نارنجی طبیعی ترین رنگ ها در عکاسی
در مقایسه با رنگ قرمز، نارنجی را بیشتر می توان در طبیعت پیدا کرد. البته فقط غروب خورشید نیست. رنگ قهوه ای نوع تیره تر نارنجی است و همیشه در طبیعت وجود دارد. نارنجی توناژهای متفاوتی دارد از قهوه ای تیره درختان گرفته تا نارنجی روشن کدوحلوایی. نوعی حس گرما را منتقل می کند اما به قدرتمندی قرمز نیست.
نارنجی رنگ منفعلی نیست و توجه را به خود جلب می کند به خصوص اگر در پس زمینه ای سردتر قرار بگیرد. برای من این رنگ همیشه همراه با حس ماجراجویی است.
3. زرد
زرد روشن ترین و خوشبینانه ترین رنگ به ویژه زمانی است که به تنهایی استفاده می شود و با نارنجی یا سبز ترکیب نمی شود. با این حال معمولا آنرا به صورت ترکیب شده می بینیم. حتی سبزه های روشن و غروب نارنجی نیز دارای ترکیبی از رنگ زرد هستند.
از سوی دیگر اگر دقت کنید رنگ زرد را به تنهایی نیز در طبیعت می بینید. ماسه، برگ های پاییزی و حتی خورشید در بعضی ساعات روز همگی زرد روشن هستند و در عکسی که هدفتان انتقال حس مثبت و شور و هیجان است، به خوبی نتیجه می دهد.
مثل رنگ قرمز و نارنجی، زرد هم یک رنگ گرم است و توجه را به خود جلب می کند. وقتی دقت داشته باشید، روش های قرار دادن آن را در عکس هایتان پیدا خواهید کرد.
بیشتر بخوانیم : آموزش عکاسی از طبیعت
4. سبز فراوان ترین رنگ ها در عکاسی
با وجود اینکه رنگ آبی فراوان ترین رنگ در طبیعت به دلیل آب و آسمان است، سبز رنگی است که با زندگی در ارتباط است. سیستم های بصری ما بیشتر از هر رنگ دیگری ته رنگ های سبز را شناسایی می کنند. بنابراین عکس هایتان می تواند شامل سبز پررنگ، سبز روشن، سبز الکتریکی، سبز تیره، سبز درخشان و انواع مختلف آن باشد.
اساسا رنگ سبز رنگی آشنا و آرامش بخش است. از آنجا که حیات زنده را منعکس می کند، همراه با نوعی حس آرامش و لذت از طبیعت است. سبز در میان رنگ های سرد، گرمترین است.
5. آبی
یکی از اولین افرادی که درباره ارتباط میان رنگ و احساسات نوشت گوته بود که در تئوری رنگ ها سال 1810 می گوید: آبی ما را به دنبال خود می کشد. دیدگاه امروزی تفاوت زیادی با قبل نکرده است. شاید در این مورد سنت هنری از واقعیت سبقت گرفته باشد اما در آن نکته ای نهفته است. رنگ آبی مستقیما با فاصله در دنیای واقعی مرتبط است.
مه بر روی افق در کنار آبی آسمان هر دو دور بودن را نشان می دهند. آبی رنگ شلوغی نیست. آرام است و زیاد فروزان نیست. در عکاسی اینستاگرامی حقیقتی که وجود دارد این است که عکس های آبی به طور متوسط بیشتر از رنگ های گرم لایک می شوند.
دلیلش هم شلوغ بودن رنگ قرمز و نارنجی است که در قابی کوچک قابل درک نیستند اما آبی چیزی را برهم نمی زند. آبی تیره و آبی روشن احساسات متفاوتی را منعکس می کنند ومی تواند قدرتمند و نگران کننده به نظر برسد مانند ابر تیره. آبی روشن ارامتر و خوشبینانه تر است.
هر دو تکسین دهنده هستند حتی طوفان آبی نیز دارای عنصر آرامش است. به عنوان فراوان ترین رنگ در طبیعت هم در آسمان و هم در آب، فرصت های متعدد دیگری نیز برای پیدا کردن این رنگ در طبیعت وجود دارد.
آبی را چه به عنوان تنها رنگ عکس استفاده کنیم یا پس زمینه یک رنگ گرم درنظر بگیریم در هر صورت هرگونه پیام عاطفی موجود در عکس را به بهترین صورت منعکس میکند.
بیشتر بدانیم : 50 ایده عکاسی از محصول برای آنلاین شاپها (بخش اول)
6. بنفش
بنفش کمیاب ترین رنگی است که می توانیم شکل خالص آنرا در طبیعت ببینیم و معمولا در شرایط خاص غروب خورشید یا بعضی گل ها دیده می شود. با وجود اینکه همیشه با ثروت و شکوه در ارتباط بوده است، در عکاسی ارتباطات مشابهی مانند آبی دارد، در واقع در جهان به عنوان ترکیبی با رنگ آبی ظاهر می شود و رنگ بنفش مایل به آبی را در آسمان یا دریا می بینیم.
رنگ بنفش دارای نوعی حس آسایش است، احساسی که خوشایند و معمولا غیرمنتظره است. اگر فرصت عکاسی از این منظره نایاب را پیدا کردید مانند گل های لوبیا در زیر تابش نور، نهایت استفاده را از آن ببرید، رنگ بنفش به حدی کمیاب است که عکس را برجسته می کند.
هماهنگی و روابط رنگ ها در عکاسی
همانطور که رنگ ها به صورت مجزا مهم هستند ارتباطشان نیز با یکدیگر دارای اهمیت است. این هماهنگی از ساده ترین رنگ تا پیچیده ترین هارمونی ها متغیر است، دنیای واقعی تنوع نامحدودی در رنگ دارد. بعضی از این روابط بهتر از سایرین عمل می کنند، گرچه نیازی به تمرین دارد و معمولا برای رسیدن به نتیجه مورد نظر باید پس از عکاسی روی عکس ها کار کرد.
1. رنگ های سرد و گرم در عکاسی
همانطور که در این مقاله چندبار هم مطرح شد، تفاوت میان رنگ های گرم و سرد بسیار مهم است. وقتی هر دو در یک عکس ظاهر شوند، تضاد قدرتمندی از رنگ را پدید می آورند که می تواند نقطه اصلی توجه باشد. در تئوری رنگ های کلاسیک، مکمل رنگ سرد یک رنگ گرم است و بالعکس. قرمز و سبز مکمل یکدیگرند، نارنجی و ابی، زرد و بنفش هم همینطور.
بخش مهمی از رنگ های مکمل این است که وقتی در کنار یکدیگر در عکس قرار بگیرند، دارای تضاد درونی هستند مانند ترکیب رنگ سیاه و سفید.
برای مثال عکس زیر را ببینید:
دو رنگ مسلط در این عکس دیده می شود آبی و زرد- نارنجی و آنها در نواحی مختلف پراکنده شده اند. یکی از مهمترین آنها آسمان است که در آن ابر گرم در پس زمینه ای سرد قرار گرفته است. در نسخه سیاه و سفید این عکس، تفاوت زیادی میان این دو وجود ندارد و بنابراین توجه زیادی به بالای عکس نمی شود. اما در نسخه رنگی، تضاد شدید باعث جلب توجه نسبت به آسمان می شود و آنرا عنصر بسیار مهمی در ترکیب رنگ ها قرار می دهد.
2. رنگ ها در عکاسی ؛ رنگ های مکمل و سایر ارتباطات
روابط دیگری نیز میان رنگ ها وجود دارد مانند ترکیب سه رنگ پایه (قرمز، زرد و آبی). در مورد رنگ های دیگر مانند زرد- نارنجی یا آبی- سبز نیز ترکیب های تکمیل کننده دیده می شود. به هیچ وجه قصد نداریم این ایده را که هارمونی های پیچیده رنگ ها زیباتر و پرشورتر است را رد کنیم، اما حقیقت این است که در ترکیب سه یا چند رنگ بیشتر این موضوع بی ربط است. رنگ های دنیای واقعی مانند نقاشی نیستند.
در بیشتر موارد نمی توانید سبز-آبی عالی را با قسمت های معادل قرمز و نارنجی هماهنگ کنید، حقیقت خیلی پیچیده تر از اینهاست. اگر می خواهید بیشتر در مورد مباحث مربوط به هارمونی و روابط میان رنگ ها بحث کنید، نه تنها ضرری ندارد بلکه موضوع جالبی برای یادگیری بیشتر است. اما پیشنهاد ما این است که به منظره پیش رویتان نگاه کنید و ببینید که آیا رنگ ها به چشم تان درست می ایند یا خیر.
این تمرین خیلی بیشتر از دقت نیاز دارد اما در عکاسی پرداختن به احساسات ارزش بیشتری نسبت به تلاش برای اثبات ایده آل هایی است که شاید در دنیای واقعی دیده نشوند. یک استثنا در مورد مرحله پس از پردازش زمانی است که می توانید رنگ و اشباع رنگ ها را در عکس تغییر دهید. در این صورت عکس را برای هماهنگی بیشتر رنگ ها ادیت می کنید.
احتمالا رنگ های موجود در این عکس با طرح مشخصی از هارمونی رنگ ها تناسب یافته است، اما چنین نیست. به چشم من رنگ ها در کنار یکدیگر ترکیب خوبی ساخته اند. این نکته ای که مرا جذب می کند و نیازی به تغییر بیشتر نمی بینم.
پیشنهاد مقاله : روانشناسی رنگها در طراحی تبلیغات
نتیجه گیری
رنگ یکی از مهمترین مباحث در عکاسی است و به دلیل اینکه احساسات مختلف را منعکس می کند ارزش آنرا دارد که در مورد ویژگی هایش به دقت تامل کنیم. با این حال در نهایت نکته مهم در مورد رنگ ها این است که به چشم خوب بیایند. چه در عکس اولیه باشد چه پس از تدوین های بیشتر، رنگ هایی که انتخاب می کنید بر روی سبک شخصی تان تاثیر می گذارد، بعضی از عکاسان مشهور به عکس هایشان بر اساس پالت رنگی که داشتند، امتیاز می دادند. بنابراین پس از شناخت اصول رنگ شناسی، بهتر است آنها را در کار خود استفاده کنید.
- لنزوکم
- 1403-02-30
- 144 بازدید