کاهش نویز در عکاسی
نویز (noise) افکتی است که وضوح عکسها را کاهش میدهد، بنابراین حذف و کاهش آن تاثیر مهمی در بهبود کیفیت تصاویر دارد. تقریباً هر دوربینی ظرفیت گرفتن عکسهایی با نویز کمتر را دارد، این موضوع نیازمند استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف است. در این مقاله به آموزش ۵ روش برای کاهش نویز در عکاسی میپردازیم.
چرا باید نویز های حین عکاسی را کاهش دهیم؟
نویز در عکاسی یک سیگنال محیطی و غیرعمدی است که توسط سنسور دوربین دریافت میشود. این سیگنال محیطی در همه دوربینها و حتی در چشمهای ما نیز وجود دارد. نویز معمولاً هنگام استفاده از تنظیمات ISO بالا و روشن کردن تصاویر تاریک بیشتر قابل مشاهده است.
امکان کاهش نویز به طور کامل وجود ندارد اما میتوانید با تکنیک و دانش مناسب آن را به حداقل برسانید. ابتدا اجازه بدهید در مورد دلایل ایجاد نویز نیز صحبت کنیم. نویز همیشه وجود دارد اما در بعضی شرایط نویز قابل مشاهده و در شرایط دیگر غیر قابل مشاهده است. منابع نویز زیادی نیز وجود دارد. نویزها میتوانند از حسگر، منابع الکتریکی یا از طبیعت کوانتومی فوتونها ناشی شوند. با این حال، بهترین راه برای حذف نویزها، درک نسبت سیگنال به نویز و استفاده از آن است.
پیشنهاد مقاله: برای ویرایش عکس فتوشاپ یا لایتروم را انتخاب کنیم؟
نسبت سیگنال به نویز برای کاهش آن و افزایش کیفیت عکاسی
در مرحله اول باید بدانید که به جای پرداختن به نوع نویز و منبع آن، باید به نسبت سیگنال به نویز (signal-to-noise ratio) پرداخت. تصویر زیر را ببینید، نوارهای قرمز نشاندهنده نویز و نوارهای سبز نشاندهنده سیگنال هستند. هر تصویر نشاندهنده نسبت سیگنال به نویز در شرایط مختلف است.
در دو ستون سمت چپ، نویز کم و سیگنال بالا است، در دو ستون وسط میزان سیگنال کم و نویز برابر با حالت قبلی و در نهایت در دو ستون سمت راست، سیگنال بیشتر است اما نویز نیز افزایش یافته است. بنابراین نسبت سیگنال به نویز در سه تصویر متفاوت است. داشتن نسبت سیگنال به نویز کم (تفاوت کم بین سطح نویز و سیگنال) به این معنی است که در نهایت نویز به مقدار بیشتری در مقایسه با تصویر شفاف مشاهده خواهد شد.
برای درک بهتر موضوع، به تصویر زیر نگاه کنید. این تصویر مثال دیگری از نسبت سیگنال به نویز در یک تصویر واقعی است. در این تصاویر از بزرگنمایی استفاده شده تا نسبت سیگنال به نویز بهتر درک شود. ابتدا در مورد تصویر بالا صحبت کنیم. در تصویر بالا سمت چپ نورپردازی به درستی صورت گرفته در حالیکه تصویر بالا سمت چپ نور کمتری دارد. در تصویر پایین تغییراتی روی عکس صورت گرفته و نسبت سیگنال به نویز تغییر کرده است.
پیشنهاد مقاله: آشنایی با چند اصطلاح از نرمافزار ادوبی لایتروم
در واقع نور عکس پایین سمت چپ با توجه به عکس سمت راست ویرایش شده و نورپردازی بهتری صورت گرفته است. با نمونههای بالا، متوجه شدید که باید نسبت بین سیگنال و نویز را با روشهای مختلف افزایش دهید تا عکس نهایی شما حرفهایتر و زیباتر باشد. در ادامه تکنیکهای مختلف برای افزایش این نسبت بررسی خواهد شد.
پیشنهاد مقاله: ویژگیهای بهترین دوربین برای تولید محتوا
انتخاب زاویه مناسب برای کاهش نویز در عکاسی
نکته اصلی برای دریافت نویز بسیار کم در عکسها قرار دادن تصاویر در زاویه مناسب برای دریافت نور است. نوردهی مناسب تضمین می کند که قدرت سیگنال شما بسیار بیشتر از نویز است و نسبت بین نویز و سیگنال را افزایش میدهد. اگر نقاط بسیار روشنی ندارید میتوانید تصاویر خود را با استفاده از لامپ یا روشهای دیگر، کمی بیش از حد نوردهی کنید تا سیگنال قویتری در مناطق تاریکتر دریافت کنید.
پیشنهاد مقاله: روانشناسی رنگها در طراحی تبلیغات
همچنین میتوانید نور را در نرمافزارهایی مثل لایتروم یا ویرایشگر عکس دلخواه خود کاهش دهید. بهتر است بجای افزایش نور از کاهش آن استفاده کنید. زیرا کاهش نوردهی باعث کاهش نویز نیز میشود. میزان نور تصویر به سرعت شاتر، ISO و دیافراگم محدود نمیشود. برای دریافت نوردهی مناسب میتوانید از انواع نورها، بازتابندهها (reflector)، سه پایه (tripod) و حتی ادغام HDR به نفع خود استفاده کنید.
کاهش نویز در عکاسی با استفاده از ISO پایینتر
ایزو (ISO) در عکاسی، به میزان حساسیت دوربین به نور گفته میشود که یکی از بخشهای مهم در عکاسی است. ایزوهای بالاتر با افزایش ولتاژ در سنسور، سطح نویز الکتریکی را افزایش داده و آن را حساستر میکند. مزیت این موضوع در این است که شما به سرعت شاتر طولانی نیاز ندارید، اما نتیجه نهایی کاهش نسبت سیگنال به نویز است. با این حال از بالا بردن ISO دوربین خود نترسید. این ویژگی در هر دوربین متفاوت است. برخی از مدل های دوربین نویز کمتری در ایزو مشابه دوربینهای دیگر دارند. پیشنهاد ما بررسی دوربین و گرفتن تصاویر متعدد برای پیدا کردن بیشترین و کمترین میزان ایزو است.
بیشتر بدانید: عکاسی خلاقانه چیست؟
یک سه پایه می تواند به شما کمک کند تا عکس های ایزو پایینتری داشته باشید، زیرا میتوانید با خیال راحت از شاترهای طولانیتر استفاده کنید. با این حال، اگر به صورت دستی عکاسی میکنید، باید سعی کنید کمترین میزان ایزو که میتوان به وسیله دوربینتان با آن عکس بگیرید را پیدا و مورد استفاده قرار دهید. در این زمینه نسبت ۱ (فاصله کانونی) به عنوان یک قاعده کلی در نظر گرفته میشود. به عنوان مثال، ۱/۴۰ ثانیه برای فاصله کانونی موثر ۴۰ میلیمتر عدد مناسبی است.
استفاده از HDR Merging
یکی دیگر از روشهای کاهش نویز در عکاسی، استفاده از تکنیک HDR Merging پس از پردازش است. ادغام HDR یک تکنیک عالی برای استفاده در مواقعی است که صحنهای با محدوده نوری فراتر از توانایی دوربین شما وجود دارد. این روش اساساً گرفتن چندین عکس با نوردهیهای مختلف و ادغام آنها با یکدیگر برای به دست آوردن متعادلترین تصویر است. اگر صحنهای با هایلایت فوقالعاده روشن دارید که قبل از اینکه دوربین شما بتواند مناطق تاریکتر را به درستی در معرض دید قرار دهد، قطع میشود، ادغام HDR بسیار مفید است.
پیشنهاد مقاله: نحوه استفاده از فیلتر در عکاسی منظره
بهتر است قبلا بررسی کنید که آیا دوربین شما این عملکرد را دارد یا خیر، اما اگر نداشت، می توانید از نرم افزار لایت روم برای ادغام آنها استفاده کنید. اگر از این اپ استفاده نمیکنید، نحوه ایجاد تصاویر HDR در فتوشاپ را با Camera RAW را بررسی کنید. در ادامه به ذکر یک مثال برای درک بهتر این موضوع میپردازیم. سه تصویر زیر را در نظر بگیرید:
- تصویر اول
- تصویر دوم
- تصویر سوم
در تصویر اول نور بسیار زیادی دیده میشود که که باعث از بین رفتن جزییات شده است.
بیشتر بدانید: تاثیر رنگها در عکاسی
در تصویر دوم، دارای نوردهی متعادل، و در نهایت تصویر اخر نور بسیار کمی دارد. دقت کنید که در تصویر سوم جزئیات در هایلایتها نشان داده شده است. حالا برای داشتن تصویر بهتر با نویز کمتر، میتوان این سه تصویر را در نرمافزار لایتروم یا سایر ویرایشگرهای عکس تغییر داد. برای انجام این کار میتوان تغییراتی روی هایلایتها و سایهها ایجاد کرد. پس از انجام تغییراتی، تصویر زیر ایجاد میشود که در آن سایهها کاملاً ویرایش شده شده و کمترین میزان نویز وجود دارد. تصویر نهایی بعد از ادغام HDR به صورت زیر است:
استفاده از کاهش دهنده نویز
روش دیگری که برای کاهش نویز در عکاسی وجود دارد، استفاده از کاهشدهندههای نویز (Noise Reduction) است. نویسنده مقاله استفاده بیش از حد از این فناوری را توصیه نمیکند، زیرا روی کیفیت تصویر تاثیر نامطلوبی میگذارد. با این حال، میتوان از آنها در مقادیر متوسط برای بهبود تصویر استفاده کرد. بهتر است در بخشهایی که در تصویر متن، چهره یا جزییات وجود دارد از این وسیله برای کاهش نویز استفاده نکنید چون تصویر را بیش از حد صاف و مصنوعی میکند. برای مثال به تصویر زیر دقت کنید:
بیشتر بخوانید: چه زمانی باید تجهیزات عکاسی جدید بخریم؟
تصویر بالا یک نمونه از کاهش نویز با لایتروم و با استفاده از کاهشدهندههای نویز را نمایش میدهد. در حین ویرایش عکسهای پرتره، حیات وحش، مناظر و موارد مشابه میتوانید از کاهش نویز استفاده کنید، البته تا زمانی که در این کار زیادهروی صورت نگیرد.
برای استفاده از این روش میتوانید از کاهش نویز در فتوشاپ یا لایتروم استفاده کنید، اما هوش مصنوعی مانند Topaz DeNoise نیز وجود دارد که میتواند این کار را برای شما با کیفیت قابل قبولی انجام دهد.
دوربینهایی با سنسور بزرگتر
به عنوان آخرین روش برای کاهش نویز در عکاسی، توصیه ما استفاده از دوربین با سنسور بزرگتر است. یک سنسور بزرگتر میتواند نور بیشتری را جمع آوری کند، نتیجه این کار، افزایش نسبت سیگنال به نویز است. استفاده از سنسور بزرگتر باعث میشود از نظر نویز آزادی بیشتری داشته باشید، زیرا میتوانید ایزو کمتر، اندازه دیافراگم بالاتر و سرعت شاتر سریعتر را به دلیل افزایش سطح جذب نور اجرا کنید. دقت کنید که خرید دوربین با سنسور بزرگتر، نباید تنها به دلیل کاهش نویز در عکاسی باشد. هنگام خرید دوربین و برای انتخاب بین سنسور بزرگ یا کوچک، موارد بسیار بیشتری وجود دارد که باید در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید: فیلترها در عکاسی منظره
سخن پایانی
با وجود دوربینهای جدیدتر که عملکرد نویز بینظیری دارند، عکسهای بسیار شگفتانگیزی در مقایسه با عکسهایی که با دوربینهای قدیمیتر گرفته شدهاند، خواهید دید. تقریباً هر دوربینی وقتی در دستان مناسب باشد، پتانسیل عملکرد خوب و حداقل نویز را دارد. علاوه بر دوربین خوب و مهارت عکاس، استفاده از تکنیکهای ذکر شده در این مقاله نیز به شما در کاهش نویز حین عکاسی کمک شایان توجهی خواهد کرد.
- لنزوکم
- 1403-03-07
- 94 بازدید