عکاسی مد و سبکهای عکاسی فشن
عکاسی مد یا فشن روشی تاثیرگذار برای تبلیغ و معرفی محصولات حوزه مد با استفاده از مدل است. در این مطلب اطلاعات جامعی برای آگاهی و شروع فعالیت علاقمندان به عکاسی فشن ارائه کرده ایم.
عکاسی مد یا فشن از سالها پیش با هدف معرفی محصولات مد بعنوان شاخه ای تخصصی شناخته شد. عکاسی فشن معرفی و تبلیغ بصری محصولات مد با استفاده از مدل های انسانی است. این شاخه عکاسی رسانه ای تاثیرگذار در صنعت پوشاک است و اهمیت آن برای تولید کنندگان و طراحان مد غیرقابل انکار است.
تاریخچه عکاسی مد
شروع عکاسی مد از سالهای ۱۸۴۰ میلادی اتفاق افتاد. در این دوره دختران اشراف زاده و بعضا رقصنده ها با لباس و زیورآلات خود جلوی دوربین عکاسان قرار گرفتند. اینها اولین افرادی بودن که بعنوان مدل معرفی شدند و تاریخ ژانر عکاسی مد را رقم زدند.
بیشتر بدانید: 7 نکته درمورد عکاسی فشن
بعد از این دوره عکاسان بیشتری به عکاسی فشن یا مد علاقمند شدند. این استقبال باعث شد عکاسان مطرحی به صنعت مد معرفی شوند که تاثیر زیادی در شکوفایی عصر طلایی مد داشتند. عکاسان تاثیرگذار مد با خلق ایده و تکنیک های منحصر بفرد باعث تکامل و پیشرفت این صنعت شده اند. هلموت نیوتون، ماریو تستینو، تیم واکر، آنی لیبوویتز، سباستین کیم و بسیاری عکاسان دیگر از جمله هنرمندان تاثیرگذار در صنعت مد هستند.
معرفی سبک های عکاسی مد
عکاسی مد یکی از زیر شاخه های هنر عکاسی است که شامل سبک های مختلفی می شود. بخش هایی که با استفاده از تکنیک های مختلف بعنوان سبکی در عکاسی مد شناخته می شود.
بطور کلی عکاسی مد دارای ۴ سبک مختلف است که هر کدام تفاوت و شباهت هایی با هم دارند.
- عکاسی مد کاتالوگ – Catalogue Photography
- عکاسی مد عالی – High Fashion photography
- عکاسی مد خیابانی – Street Fashion Photography
- عکاسی مد ادیتوریال – Editorial Fashion Photography
عکاسی مد کاتالوگ (Catalogue Photography)
این سبک از عکاسی یکی از بخش های مورد علاقه شرکت های تولید کننده پوشاک و کیف و کفش است. عکسهای مد کاتالوگ کاربردهای متنوعی دارند که مهمترین آنها طراحی کاتالوگ، ژورنال، استفاده در وب سایت و فروشگاه های آنلاین است. در این سبک معمولا مدل در مقابل پس زمینه های سفید و یا رنگی ساده قرار می گیرند تا سوژه بیشتر جلب توجه کند.
بیشتر بدانید: عکاسی خلاقانه چیست؟
عکاسی مد کاتالوگ را شاید بتوان با عکاسی محصولات مقایسه کرد. عکسهای هر ۲ مورد در فضایی ساده و بدون اکسسوار و یا دکور خاص انجام می شود. نورپردازی در عکاسی فشن کاتالوگ متفاوت از سایر سبک های مد است و با هدف روشن کردن تمام نقاط سوژه انجام می شود. انتخاب زاویه مناسب، عکاسی از زوایای مختلف مدل و آشنایی با جنس پارچه برای انتخاب نورپردازی مناسب باعث می شود رنگ و بافت لباس بطور کامل در عکسها نمایان باشد.
عکاسی مد عالی (High Fashion photography)
عکاسی High Fashion یکی از سبک های مورد توجه برندهای مطرح و شناخته شده مد است. عوامل متعددی در تهیه ی عکسهای سبک مد عالی دخیل هستند تا یک عکس ویژه خلق شود. نورپردازی خاص، فضاسازی و لوکیشن های ویژه، میک آپ و پوزهای متفاوت مدل از جمله عوامل مهم در تهیه این عکسها است. بهره گیری از این مجموعه عوامل باعث می شود عکاس فضای مناسب برای بروز خلاقیت داشته باشد. مدلهای این سبک معمولا از بین سلبریتی های سینمایی و سوپر مدلهای مطرح انتخاب می شود. طراحی لباس و اکسسوار مدل در این سبک به گونه ای ست که فضایی جذاب برای بیننده ایجاد کند. بطور کلی عکسهای این بخش شیک و در اغلب اوقات اغراق آمیز هستند.
پیشنهاد مقاله: تاثیر رنگها در عکاسی
عکاسی مد خیابانی (Street Fashion Photography)
همانطور که از نام این سبک پیداست عکسهای مد خیابانی در فضای خارج از استودیو تهیه می شوند. این عکسها در فضاهای شهری مثل خیابانها، پیاده رو ها، نمای ساختمانها و فضای دکوراسیون مراکز خرید تهیه می شوند. عکاسی فشن خیابانی بیشترین تاثیر را بروی جوانان مدپسند و خانم ها دارد و نقش مدِ روز را پر رنگ تر می کند. عکسهای این سبک از استایل افراد در فضاهای شهری و در دل فرهنگ هر منطقه تهیه می شود. یکی از اهداف این سبک نشان دادن فرهنگ و پوشش یک منطقه است. عکاسی مد خیابانی معمولا با استفاده از نور طبیعی روز انجام می شود. اما برای تهیه عکسهایی حرفه ای تر به یک رفلکتور و یک شاخه فلاش استودیویی پرتابل نیاز دارید.
پیشنهاد مقاله: نقش خطوط در ترکیب بندی عکسها چه می باشد
عکاسی مد ادیتوریال (Editorial Fashion Photography)
این سبک عکاسی فشن ۲ تفاوت عمده با سایر سبک های مد دارد. اول اینکه عکاسی مد ادیتوریال با اهدف تجاری و فروش محصولات تهیه نمی شود. دوم اینکه عکسهای مد ادیتوریال قالبا روایتگر داستانی هستند. روایت یک داستان بوسیله مجموعه ی چند عکس کاری ساده بنظر می رسد. اما در این سبک عکاس با استفاده از ایده، داستانی را در قالب یک عکس بازگو می کند. ایده ها در عکسهای مد ادیتوریال نقش مهمی دارند و هر چقدر پخته تر تدوین و اجرا شوند خروجی عکسها قوی تر و تاثیرگذار تر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: نحوه استفاده از فیلتر در عکاسی منظره
سبک مد ادیتوریال شامل گستره زیادی از سوژه ها می شود. این عکسها با هدف استفاده در مجلات و مقالات مد، محتوای تصویری کتابها و انتشارات تهیه می شوند. برای عکاسی مد ادیتوریال فضای خاصی تعریف نشده و این عکسها را می توان در فضای آتلیه و یا فضاهای باز و با توجه به ایده ها تهیه کرد. نورپردازی این سبک متناسب با سوژه، لوکیشن و ایده ها متغیر است. اما اکثر اوقات فلاش های استودیویی کمک می کنند عکسهایی حرفه ای تر بگیرید.
تفاوت عکسهای مد
برای خیلی از عکاسان حرفه ای علاقمند این سوال مطرح می شود که عکاسی فشن و عکاسی مدلینگ تبلیغاتی چه تفاوتی با هم دارند. برای پاسخ به این سوال بطور خلاصه می توان گفت:
- عکسهای مد با هدف معرفی یک سبک زندگی بوسیله محصولات مد تهیه می شود.
- عکسهای مدل ادیتوریال با استفاده از یک مفهوم داستانی را بازگو می کنند.
- عکسهای مدلینگ تبلیغاتی با هدف تبلیغ یک برند برای فروش محصول تهیه می شوند.
نکاتی مهم در عکاسی مد
برای فعالیت در عکاسی فشن نیاز هست در کلاسهای حرفه ای این ژانر شرکت کنید. عکاسان زیادی در این شاخه فعالیت می کنند اما تعداد معدودی از آنها رزومه حرفه ای و شاید بین المللی دارند. برای حرفه ای شدن بهتر است از اساتید حرفه ای این ژانر کمک بگیرید و با شرکت در دوره های تخصصی خیلی سریعتر رشد کنید. این دوره ها شامل بخش تئوری و عملی ست اما علاقه و تمرین مداوم باعث می شود به سطح مناسبی برسید.
بیشتر بخوانید: نقطه دید در عکاسی یا point of view
هدف من از تهیه این مطلب، ارائه اطلاعاتی جامع به دوستداران ژانر عکاسی فشن است. اطلاعات عمومی و تخصصی این مبحث کمک می کند سطح دانش شما در زمینه عکاسی مد افزایش یابد. با مطالعه این مطلب، تماشای آثار هنرمندان مطرح و تمرین مداوم حتما به سطح حرفه ای نزدیک می شوید.
ابزارهای مورد نیاز عکاسی مد
برای فعالیت در هر ژانر عکاسی نیاز به ابزارهایی دارید که بعضی از اینها در تمام شاخه های عکاسی پیش نیاز و بعضی هم اختصاصی هستند.
دوربین های مناسب برای عکاسی مد
دوربین های عکاسی اولین ابزارهای هر عکاسی هستند. تفاوت دوربین ها در امکانات و کیفیت خروجی آنها است. دوربین های اس ال آر ارزان قیمت تا بدنه های مدیوم فرمت گزینه های شما برای تهیه دوربین خواهد بود. با توجه به قیمت بالای دوربین ها یکی از ملاک های انتخاب دوربین میزان بودجه شما است. اما یک مثال قدیمی ایرانی اینجا صادق است که هر چقدر پول بدهی آش می خوری. هر چه دوربین کیفیت بالاتری داشته باشد کیفیت بالاتری در عکس به شما می دهد.
پیشنهاد مقاله: فیلترها در عکاسی منظره
وقتی صحبت از عکاسی فشن و عکس های تجاری می شود، کیفیت عکس در درجه اول قرار دارد. چرا که گاهی لازم است عکسهای این سفارشات در سایزهای بسیار بزرگ در تبلیغات محیطی چاپ شود. برای انتخاب دوربین گزینه های مختلفی پیش رو دارید. اما با در نظر گرفتن بحث کیفیت این موارد را پیشنهاد می کنم:
- نیکون D800 و یا D850
- کانن ۵D MIV
- سونی مدل های جدید سری آلفا
این دوربین های همگی از سنسورهای فول فریم و با کیفیت بهره می برند و بعنوان دوربین های با کیفیت و حرفه ای دی اس ال آر معرفی شده اند.
لنز مناسب برای عکاسی مد
لنز در عکاسی فشن اهمیت ویژه ای دارد و حتما باید از لنزهای متناسب با سوژه های این ژانر استفاده کرد. کیفیت، عمق میدان و پرسپکتیو ۳ فاکتور مهم برای انتخاب لنزهای عکاسی مد هستند. لنزها باندازه دوربین ها در کیفیت عکسها تاثیرگذار هستند. بعد از بحث کیفیت لنز موضوع عمق میدان در عکاسی از مدل مطرح می شود. عمق میدان عکسها رابطه مستقیم با میزان دریچه دیافراگم دارد و این در عکاسی از مدل در فضای باز اهمیت پیدا می کند. لنزهای با دیافراگم باز مثل f:1.8 , f:2.8 و یا حتی f:1.4 ابزارهایی جذاب برای کم کردن عمق میدان در عکسهای مد خیابانی و در لوکیشن های طبیعی هستند.
فاکتور سوم فاصله کانونی لنزها است که در عکاسی مد هم اهمیت دارد. در عکاسی فشن گاهی لازم است با استفاده از فواصل کانونی کوتاه و ارتفاع کم از سوژه پرسپکتیو ایجاد کنید.
پیشنهاد مقاله: ویژگیها و چالشهای شغل عکاسی چه می باشد؟
این تکنیک در سبک های مختلف عکاسی مد قابل اجرا است. برای انتخاب لنز و با توجه به ۳ فاکتور عنوان شده گزینه های مختلفی پیش رو دارید، اما هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. مثلا لنز ۲۰۰-۷۰ با دیافراگم f:2.8 کیفیت عالی به شما می دهد، دیافراگم مناسبی برای ایجاد عمق دارد اما ایجاد پرسپکتیو را از شما می گیرد. اما گزینه پیشنهادی من لنز ۷۰-۲۴ با دیافراگم f:2.8 است. این لنز قابلیت های عمومی برای تهیه عکسهای مد را در اختیار شما قرار می دهد.
لنزهای ۸۵ میلیمتر و ۵۰ میلیمتر با دیافراگم های ۱.۸ – ۱.۴ و حتی ۱.۲ هم گزینه های مناسبی برای این ژانر هستند که از کیفیت اپتیکی بالایی برخوردارند.
تجهیزات نورپردازی در عکاسی مد
بسته به سبک عکاسی، ایده و لوکیشن به تجهیزات مختلف نورپردازی نیاز خواهید داشت. اگر سوژه و سفارش را در استودیو عکاسی کنید به یک ست نور شامل ۳ شاخه فلاش با قدرت حداقل ۳۰۰ ژول نیاز دارید. ابزارهای دیگر شامل اکتاباکس، سافت باکس، فیلترهای رنگی فلاش ها، بیوتی دیش و رفلکتور است. با اینکه عکاسی از سوژه های مد با یک شاخه فلاش و یک رفلکتور هم مقدور است اما باید در نظر داشت ایده و سفارشات مختلف در بخش عکاسی مد باعث می شود به این تجهیزات نیاز پیدا کنید.
بیشتر بدانید: هدف عکاسی صنعتی چیست؟
برای عکاسی در فضاهای شهری و طبیعی به یک شاخه فلاش پرتابل نیاز دارید. باید توجه کنید که فلاش پرتابل از سرعت بالا برخوردار باشد تا از تداخل نور فلاش با نور خورشید جلوگیری کند. غیر از فلاش به یک رفلکتور متغیرِ طلایی و نقره ای هم نیاز دارید تا بازتاب نور سفید و گرم را در نقطه مقابل فلاش ایجاد کنید.
فضاسازی در عکاسی فشن
یکی از عوامل تاثیرگذار برای اجراء ایده های عکاسی فشن دکور و پس زمینه ها هستند. پس زمینه و بکگراند در عکاسی مد باید متناسب با سبک عکاسی و خواسته سفارش دهنده انجام شود.
بیشتر بخوانید: عکاسی از ماه
در عکاسی مدِ کاتالوگی بکگراندها ساده و روشن انتخاب می شوند. این سادگی باعث می شود محصول که معمولا لباس یا کیف و کفش است بخوبی دیده شود. در عکاسی High Fashion برای ایجاد جذابیت از پس زمینه های طرح دار و فضاسازی های گاها سورئال استفاده می شود. این فضاسازی ها در راستای اهداف سفارش دهنده و ایده های خلاق عکاس انجام می شود.
لوکیشن در عکاسی مد
لوکیش در عکاسی مد بسته به نوع سفارش انتخاب می شود. مثلا عکاسی مد کاتالوگ صرفا در فضای استودیو انجام می شود. بعضی سفارشات با در نظر گرفتن خواسته های برند در فضاهای طبیعی و یا موقعیت های شهری انجام می شود. لوکیشن ارتباط مستقیم با ایده عکسهای مد هم دارد و با پیشنهاد عکاس یا مدیر هنری انتخاب می شود. ساحل های صخره ای، جنگل، کویر و حتی کوهستان لوکیشن هایی طبیعی برای عکاسی مد هستند. ساختمان و کارخانجات متروکه، فضاهای صنعتی، نماهای دوردست شهرها هم گزینه هایی متفاوت برای عکاسی مد خواهند بود.
بیشتر بدانید: دوربین مناسب عکاسی از طبیعت
ترکیب بندی در عکاسی مد
ترکیب بندی یکی از مهمترین بخش های عکاسی در تمام ژانرها است. استفاده از قواعد و تکنیک های کمپوزیسیون کمک می کند عکسهایی جذاب و گویا تر تهیه کنید. ترکیب بندی در عکاسی مد هم بسیار مهم و به عنوان راهنمایی در مسیر خلق عکسهای پویا و هدفمند است. ترکیب مناسب و خلاقیت در این بخش کمک می کند عکسهایی متفاوت و تاثیرگذار تهیه کنید. در عکاسی فشن از کشف ترکیب های جدید نترسید. گاهی استفاده از قواعد ترکیب بندی بهترین نتایج را همراه دارد و گاهی ساختار شکنی خلاقیت را نشان می دهد.
انتخاب مدل برای عکاسی مد
مدل ها تاثیرگذارترین بخش در پروسه عکاسی فشن هستند. عکاسی مد تهیه عکس پرتره نیست و شرایط متفاوتی دارد. در انتخاب مدل عوامل مختلفی دخیل هستند. مدل شما چه مرد باشد و چه زن باید دارای ویژگی های منحصر بفردی باشد تا در تهیه عکسهایی حرفه ای به شما کمک کند.
در سفارشات جدی و همکاری با برندهای مطرح لازم است از مدلهای حرفه ای و دارای سابقه استفاده کنید. مدلهای آماتور تجربه کافی برای نمایش پوزهای تخصصی ندارند و این اتفاق هنگام کار باعث می شود شما و مدل عصبی شوید. مدل ها با توجه به نوع سفارش و سبک عکاسی انتخاب می شود. مدلهای حرفه ای با گذراندن دوره های مدلینگ با اصول مختلفی آشنا شده اند. رسیدن به استایل بدن و حرکت، انتخاب لباس، تغذیه، ورزش، زیبایی پوست و سبک زندگی از جمله مواردیست که مدلهای حرفه ای به خوبی رعایت می کنند.
پیشنهاد مقاله: عکاسی حرفهای در شب
ویژگی های مدل برای عکاسی فشن
در حالت کلی سوپر مدل ها دارای ویژگی هایی هستند که کمک می کند عکسهایی کامل و جذاب تهیه کنید.
- در اکثر موارد مدلهایی با اندام کشیده و باریک گزینه مناسب هستند.
- قد مدل که از ۱۷۵ تا ۱۹۰ بهترین سایز است.
- موهای مدل با حجم مناسب که قابلیت شینیون داشته باشد.
- پوست مدل که بهتر است شفاف و عاری از لک و جوش باشد .
- فرم صورت که فیس های استخوانی و طبیعی مناسب هستند.
- برخورداری از استایل مناسب برای تسلط بر پوزهای مختلف
- توانایی تعامل قوی با عکاس و برقراری ارتباط با سوژه
البته گاهی اوقات لازم است از چهره های جدید در عکاسی مد استفاده کنید. در سفارشات معمول می توان از مدلهای تازه کار و مستعد که حتی بخشی از ویژگی های بالا را دارند استفاده کرد. این مدلها با دریافت ارقامی پایینتر از عرف حاضر به همکاری و کسب تجربه هستند.
میک آپ در عکاسی مد
آماده سازی ظاهر مدل بخشی مهم در عکاسی فشن است که در جذابیت عکسها اثرگذار است. انجام میک آپ صورت و شینیون موها به عهده میک آپ آرتیست ها است.
برای رسیدن به نتایج عالی لازم است عکاس و میک آپ آرتیست تعامل نزدیکی با هم داشته باشند. نوع میک آپ و حالت موها بستگی به سبک و ایده عکاسی داشته و وظیفه عکاس است که خواسته های خود را به میک آپ آرتیست انتقال دهد. میک آپ آرتیست هم باید تسلط کافی به سبک های مختلف آرایش و شینیون موها داشته باشد تا با توجه به خواسته های عکاس یا مدیر هنری بتواند مدل را برای عکاسی آماده کند.
ویرایش عکسهای مد
ویرایش عکسها همیشه مرحله پایانی و نتیجه بخش عکسهای دیجیتال است و لازم است توسط ادیتور متخصص انجام شود. در ویرایش این سبک عکسها رنگ و جزئیات بافت سوژه که شامل پارچه لباس، جواهرات و یا کیف و کفش است اهمیت دارد. عکاسی با فرمت فایل خام RAW کمک می کند جزئیات بیشتری در عکسهایتان ثبت کنید. از طرفی ویرایش این عکسها کمترین اثر تخریب و بهترین خروجی را به همراه دارد. به کمک نرم افزارهای adobe photoshop , adobe ACR و adobe lightroom امکان ادیت فایل های خام را دارید.
پیشنهاد مقاله: انوع روش های عکاسی از کودکان
یکی از موارد قابل اصلاح عکسهای مد اصلاح طراز سفیدی یا وایت بالانس است. وایت بالانس در عکسهای چاپ کاتالوگ، ژورنال و یا مجلات مد اهمیت بیشتری پیدا می کند. در ادیت عکسهای چاپی باید دقت لازم را در مدیریت رنگ داشته باشید. قدم بعدی روتوش پوست مدل و رفع نواقص ظاهری است. انجام این مرحله بستگی به مواردی همچون پوست مدل، میک آپ و نورپردازی شما دارد. اصلاحات این بخش شامل رفع نقایص پوست، رفع سایه های اضافه و حذف نورهای براق از صورت است. در موارد کلی هم اصلاحات نور، کنتراست، سایه ها و هایلایت ها، رفع نویزهای احتمالی و شارپ سازی عکس انجام می شود.
عکاس حرفه ای مد چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
- توانایی انتخاب مدل مناسب با توجه به تیپ شناسی و نوع سفارش
- توانایی برقراری ارتباط فکری و تعامل با مدل
- ایده پردازی و ایجاد ارتباط بین ایده و مدل
- شناخت جنس پارچه های مختلف و نورپردازی متناسب هر کدام
- توانایی در ترکیب بندی و انتخاب کادر مناسب با هر پوز
- تسلط بر نورپردازی در شرایط مختلف (آتلیه و فضای باز)
- آشنایی با پوز های متقاطع و CSI
- آگاهی از فرم های صحیح دست و پای مدل
- توانایی انتخاب لوکیشن مناسب هر سفارش
- تسلط بر ادیت فایل خام عکسهای مد
کلام آخر
عکاسی مد در همه کشورها یکی از ژانرهای مهم برای تبلیغات صنعت پوشاک شناخته شده. فشن در حقیقت سبکی از عکاسی است که با استفاده از مدل (زن یا مرد) محصولات مد به نمایش در می آید. با اینکه تعاریف مشخصی برای این ژانر تدوین شده اما متاسفانه عکاسان ایرانی فاصله زیادی با استاندارد های جهانی دارند. بخشی از این مشکل مربوط به محدودیت های ایران در استفاده از مدل ها است و بخش دیگر عدم آگاهی و دانش کافی در زمینه عکاسی مد است.
- لنزوکم
- 1403-02-29
- 230 بازدید